Creus de terme de Llucmajor

Creu de ses Dones

miquelarte | 10 Març, 2012 21:43

Situada a l’inici del camí de Llucmajor al Santuari de Gràcia, devora l’IES Llucmajor i documentada l’any 1545, es composta per la graonada octogonal, de tres graons, el fust i el capitell de secció octogonal i el creuer de tipologia llatina de braços rectes amb terminacions trifoliades. L’alçada total del monument és de 300 cm.

El capitell és troba dividit en dos cossos difícils de delimitar, presenta quatre imatges i quatre escuts impossibles de identificar donat el seu deficient estat de conservació.. Pel que fa al creuer, s’observa que el color de la pedra es diferent al la resta del conjunt; en aquest sentit cal remarcar que quan Mn. Miquel Salvà i Llompart va inventariar aquest monument ja va expressar el caràcter modern del creuer: la de ses dones, en el camino que se dirige al Oratorio de Gracia. Con el chapitel antiguo que muestra algunos escudos y la cruz moderna.

Segons conta la tradició aquesta creu fou aixecada per commemorar la mort de dues dones, d’aquí la seva denominació, que anaven amb una processó al Santuari de Gràcia com a plegaria per l’epidèmia de pesta que delmava la vila. Aquesta peregrinació es va dur a terme el 26 de juliol de l’any 1523, festa de santa Anna, l’antiga titular del Santuari de Gràcia.

Cal prestar atenció que tant a la base com el fust d’aquesta creu hi ha incises una gran abundància de petites creus, producte de la devoció que tenia la gent per anar en peregrinació al Santuari. Fou a partir del segle XVI que es va començar a popularitzar les peregrinacions a Gràcia per pregar per l’arribada de pluja, bones collites, etc. no només per part dels llucmajorers sino també per altres pobles com Santanyí (1622) i Algaida (1627). Fou a partir de la processó de l’any 1523, que es va acordar fer una diada anual amb missa solemne, fet que actualment es celebrà el diumenge després de Pasqua, el diumenge de l’Àngel.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb